Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Gazlı yangın söndürme sistemleri genel olarak korunacak ortamdaki malzemelerin kıymetli olduğu ve su ile söndürme sistemlerinin kullanılamayacağı yöntemlerde tercih edilmektedir. Kullanım alanlarına bakıldığı zaman seçimlerde genellikle elektrik yalıtımı gereklilik durumu gibi durumların ölçülmesi gerekir ve alnında uzman kişilerce yapılmalıdır. Gazlı yangın söndürme sistemlerinin kullanım alanlarına bakıldığı zaman,
- Yüksek, orta ve alçak gerilim odaları
- Kütüphaneler, tarihi eserlerin bulunduğu yerler.
- Yanıcı ve patlayıcı malzemelerin kullanıldığı yerler.
- Arşiv odaları, kontrol odaları ve test laboratuvarları.
- Bilgisayar odaları, kayıt depoları, elektrik kabinleri.
- Trafo ve şalt odaları, komünikasyon merkezleri.
Gazlı Söndürme Sistemleri Çalışma Prensibi
Elektronik yangınlarda gazlı yangın söndürme sistemleri oldukça etkilidir. Köpük, su veya toz söndürme sistemlerinin etkili olmadığı durumlarda kullanılabilir. Gazlı söndürme sistemleri en temiz söndürme sistemleri olmaktadır. Bu sistemin sıkça tercih edilme sebebine bakıldığında biri yangın söndürme sistemi sonrasında enkaz bırakmaması olmaktadır. Ortamdaki eşyalara zarar vermez. Gazlı söndürme sistemleri çalışma prensibi bakıldığı zaman,
- Gazlı yangın söndürme sistemleri en temiz sistemlerdir bu söndürme sistemlerinin mantığı bakıldığı zaman yanıcı madde ile oksijen arasındaki bağı yanmayan gazlar ile kesme şekline ilerlemektedir.
- Tüm yangın söndürme sistemlerinde yangını söndürmek için gaz kullanılmaz fakat özellikle elektronik bölgelerde kullanılması gerekmektedir.
- Yangın söndürme sistemleri gazlı olarak kullanıldığı zaman söndürüldükten sonra herhangi bir temizlik gerekmemektedir.
Gazlı Söndürme Sistemlerinde Kullanılan Gaz
Gazlı söndürme sistemlerinde kullanılan gaz bakıldığı zaman gazlı yangın söndürme sistemlerinde yangını bastırmak için birkaç farklı türde gaz kullanılır ve kullanılan en yaygın gazla karbondioksit ve FM200 ile FK-5-1-12 olmaktadır. Asal yani İnert gazlar ise Argon, Azot, Argonite, Inergen olabilmektedir.
Özellikle FM200 ile FK-5-1-12 gazları temiz yangın söndürme sistemi türleridir. Bununla birlikte temiz maddeler parçalara zarar vermez ve genellikle makine ve elektrikli ekipmandaki yangınları bastırmak için kullanılabilir. Güvenilir gaz çeşitleridir ve insan sağlığı için tehlikesi bulunmaz bu sebeple elektrik odaları gibi alanları koruma amacı ile için gazlı söndürme sistemleri kullanılabilir.
Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri Nasıl Kullanılır?
Yangın durumu insanların hayatına ve mallarına direkt olarak zarar vermektedir. Meydana gelen yangınlarda kendi içerisinde farklı sınıflara ayrılabilmektedir. Farklı sınıflara ayrılan yangınlarda farklı söndürme sistemleri ile söndürülür. Gazlı yangın söndürme sistemleri bakıldığı zaman C sınıfı kapsamında söndürülmektedir. Gazlı yangın söndürme sistemleri nasıl kullanılır bakıldığı zaman,
- Gazlı yangın söndürme sistemleri kullanılırken yangının kaynağı kesilerek soğutma işlemi uygulanır.
- Belirtilen herhangi bir yerde yangın çıkması durumunda yangına ilk müdahalenin yapılması önemlidir böylece büyük bir felaket meydana gelmez.
- Ateşe mümkün olduğu kadar yangın söndürme tüpü kullanılırken yaklaşılması gerekir. Bununla birlikte tetik mekanizmasını kilitleyen pim çıkartılır.
- Yangın söndürme sisteminde tetiğe sonuna kadar basılır. Sonrasında ise mutlaka yangının söndüğünden emin olunmadan yangın yerinin terk edilmemesi gerekmektedir.
- Gazlı yangın söndürme sistemleri içerisindeki madde bitene kadar boşaltılır fakat bu sistemler kullanılırken mutlaka maske kullanılmalı veya kullanımdan sonra kullanan kişinin oksijen alması sağlanmalıdır.
Projenize özel fiyat almak için iletişim sayfası üzerinden ya da 0 (212) 618 07 01 ücretsiz çağrı merkezimizden tarafımıza ulaşabilirsiniz.
Karbondioksit Gazlı Söndürme Sistemleri
Temiz maddelerin aksine söndürme sistemleri arasında olan karbondioksit yangın söndürme gazları yangını ısıyı değil oksijeni giderek söndürmektedir. Bu noktada karbondioksit insanların olduğu alanlarda kullanılmamalıdır. Karbondioksitli gazlı söndürme sistemleri bakıldığı zaman,
- Karbondioksit oksijeni ortadan kaldırdığı için insanları boğabilmektedir. Bu sebeple karbondioksitli yangın söndürme sistemleri kullanıldığı zaman ortamın havalandırıldığından emin olunmalıdır.
- Karbondioksitli gazlı söndürme kullanılacağı zaman gazlı maske kullanılabilir ve bununla birlikte kişiler ortamı havalandırabilirsiniz.
- Trafo ve şalt odaları, jenatör odaları gibi alanlarda karbondioksitli gazlı yangın söndürme sistemleri kullanılır ve bu alan dışında kullanım alanları kontrol odaları, yanıcı ve parlayıcı sıvıların bulunduğu depolar. Yüksek gerilim odaları gibi birçok alanda kullanılabilir.
- Karbondioksitli yangın söndürme sistemleri genel olarak büyük yangınlarda fazlasıyla tercih edilen bir söndürme sistemleridir.
Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri Fiyatları
Gazlı yangın söndürme fiyatları genel olarak satıldığı alanlara ve türlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Gazlı yangın söndürme tüpü fiyatları çeşitlerine göre farklılık gösterebilmektedir ve yangınlara karşı alınacak en önemli önlemlerden biridir. Büyük etkilere ve kaliteye sahiptir bu anlamda çok fazla etkili olması ve kısa süreler içerisinde yangının etkisiz hale getirilmesi amacı ile farklı fiyatlarda görülebilmektedir.
Argon Gazlı Söndürme Sistemleri
Argon gazı doğada bulunan doğal bir gazdır bu sebeple doğaya herhangi bir zararı olmaz. Kimyasal gaz grubunda olmadıkları için geri dönüşümlü gazla arasında da gösterilmemektedir. Bu özelliğinden dolayı argon gazlı söndürme sistemleri birçok alanda kullanılıyor ve yangın felaketlerine karşı alınan önlemler arasında bulunmaktadır. Yangın söndürücü gaz formülü arasında yer alan Argon maddesinin özellikleri,
- Argonite, azot ve inergen gazların kimyasal birleşimi argon gazlı söndürme sistemleri oluşturur.
- Argon gazlı söndürme sistemleri tamamen kokusuz ve renksizdir ve iletken de değildir, küresel ısınmaya etkisi olmadığı için azon tabakasına zarar vermez.
- Yangın anında Argon gazlı söndürme sistemleri mekandaki oksijeni azaltır ve arkasında kalıntı bırakmaz, ekstra bir temizliğe gerek kalmaz.
- 60 saniyede boşalması ile yangını tamamen boğucu etki ile sararak etkisiz hale getirir, kullanıldıktan sonra dolumu rahatlıkla yapılabilmektedir.
- Argon gazlı söndürme sistemlerinin kullanıldığı alanlar genel olarak hava limanı, metro, raylı sistemlerinin olduğu yerler, kimya depoları, gaz sanayi tesisleri, kütüphaneler gibi birçok alanda olabilmektedir.
İnert Gazlı Söndürme Sistemleri
Yangın tehlikesi yüksek olan alanlarda kullanılan ve büyüme ve yayılma ihtimalinin güçlü olduğu durumlarda kullanılır. İnert gazlı söndürme sistemleri hassas alanlarda ve kıymetli olan alanlarda kullanılmaktadır. İnert yangın söndürme sistemleri bakıldığı zaman elektriği iletmeyen bir maddedir. Arkasında kalıntı durumu bırakmaz ve özellikle yanıcı sıvıların bölgesinde meydana gelen alanlarda ve gizli yangınlarda oldukça etkilidir.
Birincil yangın türlerine hızlı bir şekilde etki eder ve bu sebeple inert gazlı söndürme sistemleri devam yangınlarının önlenmesinde sıklıkla kullanılır. Özellikle elektronik ekipmanların yer aldığı bölgelerde yangına müdahale sistemi olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte köpük ve suyun kullanıldığı söndürme sistemlerine göre daha etkilidir ve daha az zarar verir.
Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri Nerede Bulundurulmalıdır?
Yangın söndürme tüpleri oldukça etkilidir ve kullanımı dışında nerelerde barındırılması da önemli bir nokta olmaktadır. Yangınlar genel olarak ateş kavramının olduğu her yerde çıkabilmektedir. Evlerde, iş yerlerinde, konut, araba, daire gibi her yerde çıkabilmektedir. Bu sebeple kişilerin çıkabilecek yangın türüne göre mekânda yangın söndürme sistemleri barındırmalıdır.
Gazlı yangın söndürme sistemleri nerede bulundurulmalıdır bakıldığı zaman yangın durumunda en yakın yerde bulunmamalıdır ve ayak altında olmamalıdır. Bununla birlikte alınan yangın söndürme tüplerinin kullanma talimatı okunmalıdır.
Gazlı Yangın Söndürme Tüpü Dolumu
Yangın tüplerinin türü ne olursa olsun belirli aralıklarla doldurulmalıdır. Düzenli dolum yapılmayan gazlı yangın söndürme tüpleri etkili olmaz ve olası bir yangında işe yaramaz. Bu sebeple gazlı yangın söndürme tüpü edindiğiniz zaman belirli vakit aralıklarında mutlaka dolumu yapılmalıdır. Yangın söndürme tüpü dolum işlemleri çok dikkatli bir şekilde yapılmalıdır ve uygun malzemelerle kontrol ile bakım yapılmalıdır.
Standartlara uygun malzemelerle kontrolleri yapılmalıdır ve bununla birlikte dolum işlemi için içerisindeki gaz tamamen boşaltılmalı, bakımı yapılmalı ve tekrar doldurulmalıdır. Bu işlem sonrasında kişiler gazlı yangın söndürme sistemlerini kullanabilir.
Gazlı yangın söndürme sistemleri, tüp içerisinde söndürme ajanı olarak gaz türevi kimyasallar içeren sistemlerdir. Genel olarak su ya da diğer maddelerin zarar verebileceği düşünülen ortamlarda temin edilmesi tercih edilen sistemlerin, birbirinden farklı kullanım alanları vardır. Manuel olarak püskürtme yöntemiyle tercih edilebildiği gibi, yangına çok erken müdahale etme olanağı sunan otomatik sistemler de kullanılabilmektedir. Fenix Yangın olarak her türlü mekânın yapısına uygun seçeneklerle yangınlara karşı alacağınız önlemler için üretim kapasitemizi her geçen gün daha da güçlendiriyoruz.
Hayatın her alanında fark yaratan teknolojik yenilikler, yangın söndürme sistemlerinde de yeni olanaklar getiriyor. Fenix Yangın olarak üretimini sağladığımız yangın söndürme sistemlerinde inovatif seçenekleri en uygun şekilde değerlendiriyoruz. Yenilikler gerek üretim aşamalarımızda gerekse sunduğumuz yeni nesil ürün çeşitliliğinde kendini gösteriyor. Pano içi ya da harici mekanlarda, yangın riskinin yüksek olduğu acil müdahale gerektiren alanlarda kullanılabilen otomatik yangın söndürme sistemleri de bu kapsamda ürettiğimiz en inovatif seçeneklerden biri. Otomatik gazlı söndürme sistemleri kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar üretim seçeneklerimizi ihtiyaçlarınıza göre belirlememizi sağlıyor.
Gazlı yangın söndürme sistemlerinin içeriği:
- FE227 – HFC 227 EA – FM200
- FE25 – HFC 125
- CO2
- Inert gazlar
- 3M™ NOVEC™ 1230
Pano İçi Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Pano içi gazlı yangın söndürme sistemleri, patlama ve benzeri tehlikelere karşı kapalı pano içlerinde kullanılan otomatik yangın söndürme sistemleridir. Sistem, yaklaşık 100 Cº’de alarm durumuna geçen ısı sensörü sayesinde sesli alarma gerek duymaksızın pano içindeki yangını söndürme prensibine dayanır. 1 adet pano içi gazlı yangın söndürme sistemi, 8,5 m³ hacme varan bir bölüm korunabilmektedir. Sensör aracılığıyla tetiklenen sistem içerisindeki söndürme ajanı, püskürerek yangını söndürür.
Pano İçi Gazlı Yangın Söndürme Sistemlerinin Kullanım Alanları
Pano içi gazlı yangın söndürme sistemleri, başta elektrik panoları, trafolar gibi küçük ve orta hacimli dolaplar için kullanılan, büyük yangınları önlemek amacıyla tasarlanmıştır. Yangınların büyük çoğunluğunun küçük hacimli panolardan kaynaklandığını göz önünde bulundurursak, sistemin önemini daha iyi anlayabiliriz. Sistem, yangın çıkma ihtimali yüksek olan, yanıcı ve patlayıcı malzemelerin bulunduğu dolaplar, elektrik panoları ve trafo gibi bölmelerde büyük yangınları önler. Özellikle, yüksek ısı barındıran riskli çalışma alanlarında, fabrika panolarında, yanıcı içerik bulunduran atölye tarı mekânlarda, yüklü miktarda yanıcı ürün bulunduran depo benzeri yerlerde, pano içi gazlı yangın söndürme sistemlerini kullanmak, yangınlara karşı büyük oranda koruma sağlar.
Pano İçi Gazlı Yangın Söndürme Sistemlerinin Avantajları
Pano içi gazlı yangın söndürme sistemleri, basit kurulumuyla, kısa sürede kullanıma hazır hale gelir ve yangın tehlikesinin yoğun olduğu alanlarda tehlikeyi önler. Yangın çıkma ihtimalinin yüksek olduğu olası yangın kaynaklarını hedef alan sistem yangını pano dışına yansımadan bertaraf etmeyi amaçlar. Sistemin akla gelen en büyük avantajı büyük kayıpların önüne geçmesidir. Gazlı olması, yangın söndürme hızı sayesinde ekstra avantaj sağlar. Değerli varlıklarınızın büyük bir hasar görmesini daha ilk dakikadan engelleyen sistem sizi büyük maliyetlerden kurtarır.
Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin.
Otomatik Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Otomatik gazlı yangın söndürme sistemleri, kullanılacağı alanın gerektirdiği koşullar doğrultusunda tasarlanır. Teknik anlamda yangının ortaya çıkması, oksijen ısı ve yanıcı maddenin birleşiminden kaynaklanır. Söndürme sistemlerinin çalışma prensibi, oksijen veya ısıyı engellemek suretiyle yangını söndürmektir. Yangınların söndürülmesi de tam olarak çıkış kaynaklarının tanınmasıyla başlayan bir süreçtir. Yangının çıkış şekli, söndürmek için kullanılacak olan yöntemi belirler.
Genellikle sudan zarar görmesi istenmeyen ortamlarda gazlı söndürme sistemlerinin kullanılması tercih konusudur. Elektronik yangın algılama düzeneğiyle eşleştirilen sistem, gazın yangın alanına etkili bir şekilde boşaltılmasını sağlar.
Otomatik Gazlı Yangın Söndürme Sistemlerinin Kullanım Alanları
Otomatik sistemin seçimi, kullanıldığı alanın gereksinimlerine göre değişkenlik gösterecektir. Sistemin kullanımı, uygulanacağı binanın yaşı konumu, kullanım şekli, iç tasarımı gibi birçok unsur da göz önüne alınarak değerlendirilir. Sistemin gazlı olması da özellikle ortamda sudan etkilenmesi istenmeyen donanımlar bulunduğu zaman tercih konusu olabilmektedir.
Otomatik gazlı yangın söndürme sistemleri, kullanım alanı belirlendikten sonra gerekli panellerin ve tüplerin yerleşimi, alanın ölçümleri doğrultusunda sağlanır. Sistem sensör aracılığıyla çalışacak, öncesinde sesli olarak çevrede bulunan insanları uyaracaktır. Ayrıca sistem manuel olarak da devreye sokulabilmektedir.
Otomatik Gazlı Yangın Söndürme Sistemlerinin Avantajları
Otomatik yangın söndürme sistemleri, öncelikle kullanılacağı alanın gerekliliklerine göre seçilmiş ve konumlandırılmış olacağından en hızlı şekilde yangına müdahale edebilme olanağı sağlar. Doğru konumlandırılmış sistem gazlı içeriği sayesinde söndürmenin hızlı gerçekleşmesine yardımcı olur. Ayrıca otomatik sensör yardımıyla ya da manuel olarak harekete geçirilmek suretiyle, yangının kaynağını kısa sürede etkisiz hale getirmeyi hedefler.
Pano İçi Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri Fiyatları
Hizmet standartları gereği, en doğru yöntemlerle üretimini gerçekleştirdiğimiz pano içi gazlı yangın söndürme sistemlerini maksimum fayda sağlamak üzere geliştirdik. Ürünlerimizi fiyat konusunda da en uygun haliyle müşterilerimize sunmak hedeflerimiz arasındadır. Öncelikli olarak Fenix Yangın bünyesinde üretimi yapılan bütün sistemlerin dünya standartlarına uygunluğu konusunda gerekli tüm şartlar yerine getirilmektedir. Pano içi gazlı yangın söndürme sistemleri de gerek ürünün mühendislik çalışması gerekse kalite standartları bakımından özenle üretilmiştir.
Pano İçi Gazlı Yangın Söndürme Sistemlerinde Fiyat Nasıl Belirlenir?
Pano içi gazlı yangın söndürme sistemlerinin fiyatları, müşteri talepleri doğrultusunda yapılacak üretimin boyutlarına göre belirlenir. Üretiminde TSE standartlarının uygulandığı sistemlerimizde tamamıyla kaliteli hammadde kullanılmaktadır.
Pano içi gazlı yangın söndürme sistemlerin kullanılması hayati önem taşıyan bir konudur. Yapı ve içerik bakımından oldukça riskli olan panoların önceden koruma altına alınması, hayat kurtaran bir seçim olması bakımından vazgeçilmez bir yatırımdır. Sistemi mali bakımdan sigorta olarak görmek, abartı olmayacaktır.
Fenix Yangın tercihiyle pano içi gazlı yangın söndürme sistemlerini sipariş etmek istediğinizde kullanılması planlanan panonun bulunduğu alan ve ölçüleri baz alınarak en uygun seçeneklerle fiyatlandırılacaktır.
Pano İçi Gazlı Yangın Söndürme Sistemlerinin Mali Bakımdan Avantajları Nelerdir?
Pano içi gazlı yangın söndürme sistemleri genel anlamda en büyük faydayı mali bakımdan sağlamaktadır. Günümüz kalabalık kent yaşamının en büyük sorunlarından biri yangının ne zaman nereden çıkacağının belirsizliği. Ancak büyük oranda yangınlar, kritik noktalarda bulunan içeriği yanıcı ya da yangına kaynak teşkil edecek malzemelerden oluşan küçük ve orta boyutlardaki panolardan kaynaklanmaktadır. Sistemin kullanımı bu koşullar göz önüne alındığı takdirde maliyet bakımından büyük yangınların yol açacağı hasara kıyasla oldukça avantajlı bir seçenektir.