Kabin ve elektrik panosu yangın söndürme sistemleri, işletmeler için en tehlikeli yangın tehlikesi en çok tehdit unsuru olan elektrik panolar olmaktadır. Bunun için tasarlanmış olan kabin için yangın söndürme sistemleri yangın esnasında hemen müdahaleyi sağlayacaktır. Bu sayede hızlı ve çabuk müdahale ile yangın çok fazla yayılmadan söndürülme amacı güder. Kabin ve elektrik panosu yangına hızlı müdahalesi, Bu yangın tüpleri geliştirilmiş teknoloji ile farklı gazları bünyesinde barındırır. Bu sayede yangın durumunda hemen müdahalenin yanı sıra hemen soğutmada sağlamaktadır. Bu sistem otomatik bir sistem olması sebebi ile büyük alanlarda tehlikeli durumları en aza indirir.
Elektrik kablolarına zarar vermeden erken müdahale ile elektrik çarpma olasılığını da ortadan kaldırır. Bu sistemin iki türü bulunmaktadır. Birincisi ısıya duyarlı olan direk sistem diğeri ise döşenmiş sistemin borularında olası yangını engellemek amacı ile endirekt sistemi olmaktadır.
Pano içi yangın sistemlerinin Kullanım Alanları ve Amacı Kabin ve panolar için tasarlanmış olan bu yangın söndürme sisteminin amacı kurumsal alan gibi alanlarda olası bir olumsuz durumu engellemektir. Otomatik bir sistem olduğu için fark edilmeyecek olan ve gecikme ihtimalini ortadan kaldırır.
Kabin Ve Elektrik Panosu Yangın Söndürme Sistemleri
Kullanılan gazların özelliği açısında havaya ve doğaya zarar vermeyen gazları kullanılması ile hiçbir zararlı madde bulunmamaktadır. Erken müdahale ile hayat kurtarırken olası zararları da tamamen önleyecektir. Elektrik sistemleri odaları için çok etkili bir araç olmaktadır.
Elektrik Panosu Yangın Söndürme Sistemleri SİSTEMİN AVANTAJLARI
Gerçek bir mikro söndürme sisteminin etkinliği sahip olduğu polimer hortumdan gelir. Alev sonucu oluşan ısının etkisiyle çok hızlı reaksiyona girerek karakteristik bir noktada yırtılma oluşur. çıkabilecek olası yangın tehlikesini söndürücü en iyi kimyasalı ihtiva eden tüp, vanası, ve algılayıcı hortumundan oluşmaktadır. Basit kurulum için tasarlanmış bu sistem olası bir yangın kaynağına çok yakın olduğu için saniyeler içinde aktive olarak güvenilir bir şekilde yangını bastırır. Yakın çevremizi yangından korurken düşük bakım maliyeti ve efektif bir çözüm sunar.
Yangın tehlikesi olan; kritik muhafazaların içlerini, depolama bölmelerini, makineleri ve vasıtaları korur. Mikro söndürme sistemleri yüksek değerli varlıkların muhafaza edildiği ve yangın tehlikesini azaltmak amacıyla kullanılmak istenilen her türlü kapalı alana uygulanabilir.
Elektrik Panosu Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri Nedir?
Elektrik panosu gazlı yangın söndürme sistemleri, diğer yangın söndürme sistemlerine göre daha farklı bir şekilde çalışmaktadır. Yangın tehlikesi yüksek alanlarda tercih edilen bu sistem, düşük basınçlı bir sistemdir. Ağırlıkları 1 – 12 kg arası değişim gösteren yangın tüplerinin yer aldığı elektrik panosu gazlı yangın söndürme sistemleri, büyük iş makinelerinin kullanıldığı fabrikalarda daha sık kullanılmaktadır. Çünkü bu makinelerin bulunduğu alanlarda en küçük bir aksama ciddi kazalara yol açar.
Elektrik panosu gazlı yangın söndürme sistemleri çalışma basıncına bağlı şekilde iki farklı yöntemle kullanılır. Bu yöntemler ise şunlardır:
- Direkt Yöntem – FM200, NOVEC 1230, CO2
Bu yöntemde yukarıda yer alan söndürücü gazların depolandığı bir silindir, boşaltma vanası ve plastik bir boru bulunur. Pano içerisinde yer alan ısı 120 dereceye ulaştığında pano içerisindeki yangın tespit edilir ve plastik boru üzerinde yer alan orifisler yırtılarak gaz anında deşarj olarak yangına müdahale edilmiş olunur.
- Endirekt Yöntem
Endirekt yöntemler ise gaz boşaltma vanası, söndürücü gazın bulunduğu bir silindir, plastik boru ve gazın boşalmasına olanak sağlayan paslanmaz bir çelik boru hattından meydana gelir. Pano içerisindeki ısı 120 dereceye ulaştığında, boru üzerinde yer alan orifisler yırtılır ve hortum içerisinde bulunan basınç düşerek silindir üzerindeki vanayı tetikler. Son olarak gaz paslanmaz borunun çıkışından boşalarak yangına müdahale etmiş olur.