Yangın söndürme sistemleri, yangına karşı alınabilecek en güvenilir önlemlerden biri doğru yangın söndürücüye sahip olmaktır. Bunun için yangın tipine göre uygun olan söndürücüleri bilmek gerekir. Peki yangın söndürücü sınıfları nelerdir? Yangın söndürmek için tasarlandıkları yangın türlerine göre sınıflandırılır. Yangın söndürücülerin beş temel sınıflandırması vardır. Söndürme ortamı basınçlı CO2’dir. B sınıfı ve C yangınlar için kullanıldığında, CO2 kapaklar da örtüsü yakıt ve oksijenin yüzeye reaksiyonu durdurur. Yangın söndürücüler, ne tür yangınlar için tasarlandıklarını gösteren harf şeklinde veya resimli sembollerle etiketlenir. Böylece kullanıcılar bu harf ve resimlerden yola çıkarak söndürücüyü kullanabilmektedir.
FM200 Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
FM200 gazlı yangın söndürme sistemleri, tamamen renksiz bir gazdır bu sebeple yangın sonrasında söndürmeden kaynaklı olarak bir renk bırakmaz. Hava iletkenliği olmaz bu sebeple yangının dağılma ihtimalini en aza indirir. Dumanın yayılmasını engeller ve yangının olası boğucu özelliğini azaltır. Çevreci grupların da savunduğu bu yangın söndürme sistemi çevreye yayıldığı zaman ozon tabakasına zarar vermez. Kimyasal bir içerik olmadığı için yangın çevresindeki insanlara da zarar vermez bu yönden oldukça avantajlıdır.
FM 200 gazı kullanıldığı alanlara bakıldığında ürünlere araç gereçlere, malzeme ve maddelere herhangi bir zarar vermez ve özellikle hassas işlerde çalışan işletme ve atölyelerin başlıca tercihi olabilmektedir. Yangını algılaması ile beraber çok hızlı bir şekilde alan içerisine yayılır bu sebeple etkisini arttırır. Ayrıca FM gazı diğer söndürme sistemleri ile karşılaştırıldığında oldukça az maliyetlidir.
NOVEC 1230 Gazlı Söndürme Sistemleri
NOVEC 1230 gazlı yangın söndürme sistemleri, yangın söndürmede en etkili yöntemler arasında olup çeşitli avantajları da beraberinde getirmektedir. Sistemin sahip olduğu kısa sürede etkili bir şekilde yangın söndürmesinin yanı sıra kullanıldıktan sonra çevrede hiçbir atık bırakmaması da büyük bir avantajdır. Bu sayede kişiler NOVEC 1230’u kullandıktan sonra yalıtkan maddelerin temizliği ile uğraşmayacaktır. Gazlı yangın söndürme sisteminin sahip olduğu bir diğer avantaj ise büyük yer kaplamamasıdır. İçerisinde barındırdığı gazın az olması nedeni ile kolay bir şekilde saklanabilir. Bu noktada, NOVEC, hem tek silindirli hem de çok silindirli olarak tasarlanabilir.
NOVEC 123 gazlı yangın söndürmesi sistemi hem merkezi hem de modüler olabilmektedir. Modüler sistemde korunması gereken bölgenin yakınlarında silindirler bulunur. Merkezi sistemde ise NOVEC silindir bankaları şeklinde korunacak bölgeye yakın yerlere yerleştirilir. Sistemin kişilere sağladığı bir diğer avantaj ise kaynama noktasının çok yüksek olmasından dolayı oda sıcaklığında sıvı bir şekilde yer alabilmesidir. Bu özelliği NOVEC 1230 gazlı yangın söndürme sisteminin nakliyesinin daha kolay yapılmasının yanı sıra küçük mahallelerde de kullanımı kolaylaştırır.
Elektrik Panosu Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Elektrik panosu gazlı yangın söndürme sistemleri, ağırlıklarına göre değişebilmektedir. Genel olarak 1 kg, 2 kg, 4 kg, 6 kg ve 12 kg şeklinde görülebilir. Büyük iş makinelerinin kullanıldığı robotların devrede olduğu fabrikalarda hayati derecede önem taşıyan sistemlerdir. Özellikle büyük ölçekli olan tesislerde asla ihmal edilmemesi gereken yangın söndürme sistemleri arasında bulunuyor. Elektrik panosu yangın söndürme sistemleri bakıldığı zaman,
- Günümüzde belirli oranlarda meydana gelen yangınlar genel olarak elektrik kaynaklı olarak ortaya çıkar ve bu sebeple elektrik panosu yangınları kullanılmalıdır
- Elektrik panosu yangın söndürme sistemi en küçük bir aksamanın büyük maliyetlere yol açabileceği ve büyük masraflara sebep olan yangınlarda mutlaka kullanılmalıdır.
- Yalıtımsal özellik ile beraber HFC gazlar elektrik yangınları için tehlike arz etmeden söndürülmesini kolaylaştırır
CO2 Gazlı Söndürme Sistemleri
Karbondioksit CO2 gazlı söndürme sistemleri, çok etkili söndürme gücüne sahip oldukları gibi sistemin boşaldığı durumlarda mahalde insan varsa o insanın ölmesine yol açabilir. Bu yüzden insanlı mahallerde kesinlikle tercih edilmemektedir. Şayet bakım-onarım, ani müdahale gibi durumlarda girilecek ortamlar ise buralarda sistemin kontrol dışında boşalmasının önüne geçmek için güvenlik önlemleri alınmalıdır. Karbondioksit gazlı söndürme sistemindeki silindirlerin ve nozulların imalatı tarafımızca yapılabildiği gibi yurtdışından da ithal edilebilmektedir. Müşterilerin tercihlerine göre yerli üretim ya da ithal ürün seçeneklerimiz mevcuttur. Her iki sistemde de kullanılan vanalar uluslararası onaylara sahiptir.
Yangın Söndürme Sistemleri
Farklı yangın sınıflarıyla mücadele etmek için farklı yangın söndürücü türleri olduğunu artık biliyoruz. Yangın söndürücülerin her birinin kendine has özellikleri, yetenekleri ve sınırlamaları vardır. Bu sebeple farklı kategorilerde gösterilmektedirler. Üç ana portatif yangın söndürücü türü şunları içerir:
Sulu Söndürücüler
Sulu söndürücülerin yaklaşık üçte ikisi suyla doldurulur ve ardından hava ile basınçlandırılır. A Sınıfı yangınlar için kullanıldığında, bu söndürücüler yanan malzemelerden ısıyı uzaklaştırır.
Elektrik yangınını söndürmek için su kullanmayın. Su iyi bir iletkendir ve elektrik çarpması olasılığını artırabilir.
Yanıcı sıvı veya yemeklik yağ yangınlarını söndürmek için su kullanmayın. Su, sıvının ve ateşin yayılmasına yardımcı olduğu için etkisizdir.
Karbon Dioksit (CO2) Bazlı Söndürücüler
Söndürme ortamı basınçlı CO2’dir. B sınıfı ve C yangınlar için kullanıldığında, CO2 kapaklar da örtüsü yakıt ve oksijenin yüzeye reaksiyonu durdurur. CO2 söndürücü kullanırken dikkatli olun. Orta düzeyde bir püskürtme aralığına sahiptir ve yalnızca 10 ila 30 saniye sürer. Püskürtme tüpünün ucuna takılı sert bir boynuz, püskürtücüyü hedef alana tutmaya ve hedeflemeye yardımcı olur.
Kuru Kimyasal Söndürücüler
Kuru kimyasal söndürücüler en yaygın olanıdır ve birkaç tipte mevcuttur. Bu söndürücüler, söndürmek için tasarlandıkları sınıflara göre işaretlenecektir (Örneğin, ABC tipi yangın söndürücü, A, B ve C Sınıfı yangınları söndürecektir). Söndürücüler, yakıt ve havadaki oksijen arasında bir kopukluk oluşturan bir ince toz örtüsünü boşaltır. Toz ayrıca kimyasal reaksiyonu kırmak için çalışır. Kısa ila orta püskürtme aralığına sahip oldukları ve yalnızca 10 ile 25 saniye sürdükleri için kullanırken doğru olun.