Pano içi yangın söndürme sistemleri ile kullanılan alanlar genel olarak elektronik parçaların olduğu bölgelerde koruma ve söndürme sağlanır. Küçük ebat bulunan türleri vardır ve bu sebeple mikro söndürme sistemi de denilebilir. Pano içi yangın söndürme sistemleri tamamen kör noktalara göre yangın çıkma alanlarına yerleştirilir ve panonun bütününe zarar vermeden hızlı bir şekilde söndürülmesi sağlar.
Genel elektrik donanımını da güvence altına almış olur ve mikro nitelikli olan pano söndürme sistemleri önemli olan elektronik cihazların korunmasını sağlar. Özellikle yazılım tabanlı işlem yapan firmalar donanımsal materyallerini korur ve üretim aksamasını tamamen engeller. Pano içi yangın söndürme sistemleri elektrik pano odası yangın yönetmenliği durumuna uygun olacak şekilde takılmalıdır.
Pano İçi Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
Pano içi yangın söndürme sistemi nedir bakıldığı zaman devasa alanların korunmasını sağlayan büyük yangının söndürme sistemleri oldukça etkilidir. Panoların iç kısımlarında meydana gelen mini yangınları söndürme görevi üstlenir ve böylece büyük felaketlerin önüne geçilir. Pano içi yangın söndürme sistemi nedir bakıldığı zaman,
- Aynı boyutlar içerisinde işlev gösteren bölgelerde elektrik panoları başta olmak üzere alanın yangından korunması için etkili olan sistemlerdir.
- İndirekt çalışma yöntemi veya direkt çalışma prensibi şeklinde takılabilmektedir. Bu sistem içerisinde genel olarak HFC 236 ea gazı etkili olarak kullanılır.
- Pano içi yangın söndürme sistemlerinde boru veya tubing şeklinde döşenmektedir.
- Pano içi yangın söndürme sistemleri için kullanılan tüplerin ağırlıkları farklı şekillerde olabilir ve genel olarak 1 kg, 2 kg, 4 kg, 6 kg ve 12 kg olabilmektedir.
- Tüm takibi merkezi algılama sistem pano içi yangın söndürme sistemlerinde monitör üzerinden yapılabilir.
- Can ve mal kaybının olmaması ve en aza indirilmesi için pano içi yangın söndürme sistemleri kullanılmalıdır.
Pano İçi Yangın Söndürme Sistemleri Fiyat
Pano içi yangın söndürme sistemleri fiyat bakıldığı zaman piyasa durumuna göre farklılaşabilmektedir. İnsanların kendi eli ile söndüremeyeceği ve kendi yetenekleri ile müdahale edilemeyecek yerlerde başlayabilir. Mikro yangınlarla müdahale eden pano içi söndürme sistemi fiyatları için danışmalısınız.
Büyük otomatik yangın söndürme sistemleri genel olarak ekonomik ve az maliyetli bir çözüm olmaktadır. Üstelik tekrar dolum ve bakım maliyetleri de oldukça etkileyici olmaktadır. Depolama bölümlerinin veya makinelerin içine mikro olarak yerleştirilir ve hem pahalı ekipmanları korumaktadır. İleride oluşacak yangınların ileriki boyutlarını önler ve olası can kayıplarına mâni olmaktadır.
Elektrik Panosu Yangın Söndürme Sistemi
Elektrik panosu yangın söndürme sistemi ağırlıklarına göre değişebilmektedir. Genel olarak 1 kg, 2 kg, 4 kg, 6 kg ve 12 kg şeklinde görülebilir. Büyük iş makinelerinin kullanıldığı robotların devrede olduğu fabrikalarda hayati derecede önem taşıyan sistemlerdir. Özellikle büyük ölçekli olan tesislerde asla ihmal edilmemesi gereken yangın söndürme sistemleri arasında bulunuyor. Elektrik panosu yangın söndürme sistemleri bakıldığı zaman,
- Günümüzde belirli oranlarda meydana gelen yangınlar genel olarak elektrik kaynaklı olarak ortaya çıkar ve bu sebeple elektrik panosu yangınları kullanılmalıdır
- Elektrik panosu yangın söndürme sistemi en küçük bir aksamanın büyük maliyetlere yol açabileceği ve büyük masraflara sebep olan yangınlarda mutlaka kullanılmalıdır.
- Yalıtımsal özellik ile beraber HFC gazlar elektrik yangınları için tehlike arz etmeden söndürülmesini kolaylaştırır.
Elektrik Panosu Yangını Ne ile Söndürülür?
Elektrik panosu yangınlarında genel olarak gazlı söndürücüler kullanılmaktadır. Elektrik panosu yangını ne ile söndürülür bakıldığı zaman genel olarak karbondioksit gazlı olan söndürücüler kullanılmaktadır. Hangi yangın sınıfı olursa olsun yangınlara müdahale geç kalınmaması gerekmektedir. Geç kalınan müdahalelerde yangın büyümesi engellenir. Pano içi söndürme sistemlerinin tasarımı bakıldığı zaman,
- Pano içi mikro söndürme sistemlerinde kurulum ve tasarıma bakıldığı zaman kabloların geçtiği bölgelere polimer borular döşenmektedir.
- Borular sayesinde yangın durumu nerede başlarsa başlasın anında müdahale imkânı sağlanırken hiçbir kör nokta kalmayacak şekilde yerleştirmektedir.
- Mikro söndürme sistemleri düzenli bakımlarla birlikte aktiflik özelliğini korur. Elektrik panosu içerisinde polimer boruların zayıf noktaları yangınlarda meydana gelen ısı ile beraber söndürme nozulu gibi çalışma prensibi uygulanmaktadır.
- Algılayıcı sensör mantığı bulunur ve içerideki ısı artarsa hassas yerlerinde otomatik olarak delinen polimer boru yangını söndürür ve yangın başlamadan müdahale edilir.
- Isı, tehlikeli bir boyuta geçmeden önce söndürücü gazın üzerine yayılması engellenir ve bu özelliği ile birçok kablo temiz bir şekilde bırakılır.
Elektrik Panosu Yangın Söndürme Sistemi Fiyat
Elektrik panosunun yangın söndürme sistemi fiyatları piyasa koşullarından etkilenebilmektedir. Bununla birlikte farklı çeşitlerine göre elektrik panosu yangın söndürme sistemi fiyatları değişiklik gösterebilmektedir. Yangın gibi beklenmeyen felaket durumlarını önleyerek manevi ve maddi olarak kayıpların önüne geçilmesi önemlidir.
Elektrik panosu yangınları hangi tip yangın söndürme ile söndürülür bakıldığı zaman karbondioksit olan söndürücüler kullanılır ve kesinlikle su kullanılmaz. Aksi takdirde bu panolarda çarpılma riski yüksek olmaktadır. Bu sebeple kişilerin hiçbir masraftan kaçınmadan mutlaka elektrik panosu sağlaması ve buna uygun gazları sağlaması önemlidir.
Pano İçi Gazlı Söndürme
Pano içi gazlı söndürme sistemleri genel olarak FM200, HFC236, HFC 23 ve HFC 125 isimli gazlarla kullanılmaktadır. Elektrik kablo türlerine zarar vermeyecek şekilde montajı yapılır ve kesinlikle uzmanlar ile montajı yapılmalıdır. Küçük boyutlarda da bulunan elektrik panolarında bu tarz bir söndürme sistemlerinin olması gerekmektedir.
Pano içi yangın söndürme sistemi fiyat olarak firmaya göre farklılık gösterebilmektedir. Özellikle elektrik ve elektronik sektöründe güvenlik sistemlerinin yazılımlarının bulunduğu firmalarda kullanılır. Bununla birlikte bilişim donanımı bulunan şirketlerde pano içi gazlı söndürme sistemleri etkili bir şekilde kullanılmalıdır. Ani çıkan yangınlara yapılan ilk müdahalede büyük zararları önemli derecede önler.
Mikro Yangın Söndürme
Panoların içerisinde polimer hortumlarla bağlanır ve yangına müdahale etme şansı kazanır. Mikro yangın söndürme işlemlerinin aktif bir şekilde sistemin korunması için profesyonel kişilerce takılması ve hazırlanması gerekmektedir.
Polimer hortum, ateş ısısı ile beraber zayıf bırakılan birkaç yerinden otomatik şekilde yırtılır, alevlere etkin bir şekilde müdahale edilir. Mikro yangın söndürme sistemleri vanası ile beraber tüpü ve algılayıcı birimi ile beraber bir bütün şeklinde görev yapar ve çok kısa süreçte devreye girerek yangının büyük zararlarını önler.
Elektrik Yangınları Nasıl Söndürülür?
Elektrik yangınları özellikle bir pano içerisindeyse pano içi yangın söndürme sistemleri ile söndürülmektedir. Elektrik yangınları genel olarak C sınıfı yangınlardır gazlarla söndürülmektedir. Bu gazların malzemelere zarar vermemesi, yalıtkan olma durumu, elektrik iletmemesi, renklere zarar vermemesi, artık madde bırakmaması, koku bırakmaması gibi özelliklerle beraber yangınlarda kabloların temiz bir şekilde kalmasını sağlar. Elektrik yangınları nasıl söndürülür bakıldığı zaman,
- Farklı renklerden oluşan kabloların, yangın anında orijinal haline zarar gelmemesi önemlidir. Bu sebeple elektrik yangınları için pano içi yangın söndürme sistemleri kullanılır.
- Borulu ve borusuz olarak kullanılan bu sistemlerdeki en temel fark borulu sistemlerde ateş ısısı yükselme aşaması sonrasında belirli yerlerden müdahale sağlamasıdır. Borusuz olan sistemlerde de yangının başlamış olduğu yeri hızlı bir şekilde tespit eder ve yine aynı o noktada müdahale edilir.
Pano Yangın Söndürme Sistemleri
Pano yangın söndürme sistemleri belli bir çalışma prensibiyle çalışmasını gerçekleştirmektedir. Bu prensip; azot ve polimerden üretilmiş olan boru dedektörünün, yaklaşık 100 dereceye maruz kalmasıyla başlamaktadır. Isıya maruz kalan borunun delinmesiyle azot gazı açığa çıkar ve aynı anda silindir üzerindeki vananın açılması ile devam etmektedir. Vananın açılması ile beraber söndürecek malzeme silindirden ayrılır ve delinen boru dedektöründen çıkar. Dedektörün delinmesine neden olan noktaya malzeme püskürtülerek söndürme işlemi gerçekleştirilmektedir.
Pano yangın söndürme sistemleri sayesinde yangın alarm sistemine ihtiyaç duyulmamaktadır. Detektör yangın alarmı işlevi görerek pratik bir kurtarma ve denetleme işlemi gerçekleştirmektedir. Bu sistem sayesinde 8,5 metre küp hacme kadar olan alanlar korunabilmektedir.
Pano Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
Pano yangın söndürme sistemleri büyük bir alan değil de belli bir bölgenin yangın tehlikesine karşı koruyan sistemi tanımlamaktadır. Bu sistem sayesinde insanların hemen fark edip müdahale edemeyeceği mikro yangınlar anında tespit edilip söndürülmektedir. Bunun için dedektörlü boru sistemi yeterli olmaktadır. Küçük yangınlara hemen müdahale edilmesi nedeniyle olası mal ve can kaybı riski en aza indirilmektedir.
İki adet çalışma sistemi bulunmaktadır. Bunlar; direkt çalışma ve indirekt çalışma şeklinde adlandırılmakta ve takılmaktadır. Direkt çalışma sisteminde, yangında çıkan alevin ısısının sistem borusunda geldiği en yakın noktadan delinmesiyle müdahale edilmektedir. İndirekt sistemde ise ısıyı algılayan sensör görevi gören boru sabit kalmaktadır. Alevi algıladığında gaz boşaltması gerçekleştirmemektedir. Algılanan yangını haber verir ve dışarıdan bağlantılı başka boru aracılığıyla gaz boşaltarak müdahale edilmesine sağlamaktadır. Bu sistemlerde kullanılan söndürücü gaz HFC 236 ea gazıdır. Sistem özellikle elektrik panolarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Projenize özel fiyat almak için iletişim sayfası üzerinden ya da 0 (212) 618 07 01 ücretsiz çağrı merkezimizden tarafımıza ulaşabilirsiniz.
Pano Yangın Söndürme Sistemi Çeşitleri
Pano yangın söndürme sistemlerinin iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; Pano içi gazlı söndürme ve mikro yangın söndürme sistemidir. Bu sistemlerden ihtiyaca uygun olan belirlenmekte ve yerleştirilmesi gerçekleştirilmektedir.
- Pano İçi Gazlı Söndürme
Bu sistemin içinde yer alan gazlar; FM 200, HFC 23, HC 125 ve HFC 236 ea olarak isimlendirilen gazlardır. Sistem uzman mühendisler tarafından yerleştirilmesi gereken bir sistemdir. Kuru kimyasal söndürme sistemleri ile uyumludur. Sadece söndürme değil, savunma mekanizmasını da içinde barındırmaktadır. Bu şekilde ekipmanların sürekli güvende olması sağlanmaktadır.
Yangın anında sistemin algılayıcıları kısa sürede devreye girmekte ve personele haber verilmektedir. Böylece sistem dışında insan müdahalesi de hızlı şekilde sağlanmaktadır.
- Mikro Yangın Söndürme
Özellikle pano gibi oldukça küçük alanların korunmasında tercih edilen bir sistemdir. Pano vb. Yerlere polimer hortumlar yardımıyla sistem yerleştirmesi gerçekleştirilmektedir. Ateşin ısısına bağlı olarak hortum üzerinde belirlenmiş birkaç noktadan otomatik yırtılır ve yangına müdahale edilmesi sağlanmaktadır. Bu sistemin parçalarını tüp, vana ve algılayıcı birimi oluşturmaktadır. Oluşturulan bu basit sistem sayesinde yangın durumunda çok kısa sürede devreye girilmekte ve yangının büyümesi önlenmektedir.
Pano içi sistemler içerdeki az malzeme sayesinde çok az maliyetli olmaktadır. Yangın gibi önemli bir duruma en ekonomik ve kaliteli çözüm sistemi oluşturulmaktadır. Bu sistemin bakım ve yeniden dolum maliyeti de oldukça düşük durumdadır.
Pano içi mikro söndürme sistemi dahilinde bulunan tüpler 1, 2, 4, 6 ve 12 kg ağırlığındadır. Oluşturulan bu sistemin takibi merkezi algılama sistem monitöründen yapılmaktadır.
Elektrik Yangınlarını Söndürme
Elektrik yangınlarında en önemli nokta korunan sistemde bulunan elektrik kablolarının korunmasıdır. Bu koruma kısmı sadece yangın söndürme kısmında değil; sonrasında da malzemeye zarar verilmemesi aşamasını içermektedir. Bu nedenle pano yangın söndürme sistemlerinde kullanılan gaz çeşitleri çok önemlidir. Bu gazlar yalıtkan olmalı ve elektriği iletmemelidir. İletkenlik durumu yangının yayılmasına neden olabilmektedir. Bununla birlikte renklere zarar vermemeli ve koku bırakmamalıdır. Kabloların dışındaki renkler o sistemde ne işe yaradıklarını anlamak için büyük önem taşımaktadır. Bu özelliklere bağlı olarak elektrik yangınlarına karşı pano içi mikro söndürme sistemleri tercih edilmektedir.
Bu sistem borulu ve borusuz şekilde iki şekilde yerleştirilebilmektedir. Borulu sistemde ateşin ısısı yükseldikten sonra yangına belirli yerlerden müdahale edilebilmektedir. Borusuz sistemde ise yangının yeri tespit edilir ve direkt o noktaya hızlı bir müdahale gerçekleştirilir.
Pano yangın söndürme sistemlerinin kullanım alanları şunlardır:
- Server kabinleri,
- Cnc tezgâhları,
- Elektrik panoları,
- Toz ve buhar kollektörleri,
- Araba motorları,
- Toplu taşıma araçlarının motorlarıdır.
Bu tip önemli ve küçük sistemleri gerektiren bölgeler için pano yangın söndürme sistemleri düşünülen ilk sistem olmaktadır.
Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin.